Sosyal Medya

Makale

Penyafobi’nin Şifası Kuran’da

Yunanca yoksulluk anlamına gelen ‘penia’ kelimesinden türemiÅŸtir. Yeterli maddiyata sahip olduÄŸu halde fakir düşmekten aşırı endiÅŸe duyma ve paylaÅŸmaktan kaçınma davranışında bulunmaya Penyafobi denir. Fakirlik korkusu, cimrilik ve aşırı tedbirlilik hali doÄŸurur. Bu  tip fobik kiÅŸiliklerin Allah’a güvenmeyip ÅŸeytani vesveselere açık olduÄŸunu söyleyen Kuran’da, tüm müminlere böyle sanal korkulara karşı çözüm önerileri sunulmuÅŸtur.

 

Åžeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, çirkinliÄŸi ve hayâsızlığı emreder. Allah ise size kendi katından maÄŸfiret ve bol nimet vaat ediyor. Şüphesiz Allah, lutfü geniÅŸ olandır, hakkıyla bilendir. (Bakara / 268 )  ÅžeytanileÅŸme, dünya hayatını deÄŸerli ve kalıcı göstererek imanı zayıf dünyaseverleri fakirlik endiÅŸesiyle korkutur. Bu sayede onları, gelecekte fakirlik çekmemek adına daha çok yığmaya ve cimriliÄŸe teÅŸvik eder. ‘Fakir düşme korkusu’, Allah’a ve ahiret gününe kavuÅŸmayı ummayan tüm insanları etkisi altına alan en büyük endiÅŸedir. Hayatlarının sonuna kadar yetecek para ve mal varlığı olan zenginler bile bu fobik durumdan kendilerini kurtaramazlar. Bu anlamsız korkularından dolayı tedbirli olma adına fakirlerden kaçarak fakirlikten kaçtıklarını zannederler.                                                                                                     

 

"Ä°ÅŸte o ÅŸeytan, yalnız kendi dostlarını korkutabilir. EÄŸer iman etmiÅŸ kimseler iseniz onlardan korkmayın, Benden korkun." (Âl-i Ä°mran/175) ÅžeytanileÅŸme, kendi dostlarının fobilerini tetikler. Sanal korkuları, vesveseleriyle azdırıp insanları adeta ürkek hayvan sürülerine çevirir. Sahte Rab’lik iddiasıyla ortaya çıkan taÄŸuti sistemler her zaman aslı astarı olmayan sanal korkularla vatandaÅŸlarını sürüleÅŸtirip yönetmek isterler. Fakat bu hileye sadece ÅŸeytanileÅŸmeyle mücadele etmek yerine onlarla dostluk kurmakta bir beis görmeyenler kapılır.  

 

"Şüphesiz bütün rızkları veren Allah'tır.  O eriÅŸilmez kudret sahibidir" (Zariyat / 58) Müminleri üzerinde Allah’ın izniyle ÅŸeytanın hiç bir otoritesi yoktur. Allah'a sonuna kadar güvenmek Penyafobik hali ortadan kaldırır. Mümin, rızkın Allah'tan olduÄŸunu ve elindekileri ihtiyaç sahibi kardeÅŸleriyle paylaÅŸtıkça fakirlikten korkması için bir sebep olmadığını bilir.

 

Åžeytan, Hz. Âdem ve eÅŸine, "Sana sonsuzluk aÄŸacını ve yok olmayacak bir mülkü haber vereyim mi?" (Taha / 120 )   yalanını söylemiÅŸ, mülk vaadinde bulunmuÅŸtur. Mal-mülk hırsı vererek tuzak kurmak ÅŸeytanileÅŸmenin çok eski bir yöntemidir. Bu yüzden Kuran müminleri, mal sevgisinin fakirlik korkusunu tetikleyeceÄŸi konusunda uyarır. Gani olan Allah’tan uzaklaÅŸmanın fakirlik korkusu girdabına yakalanmak olduÄŸu anlatılır.

 

"Haydi, ÅŸimdi onlardan ayartabildiÄŸini vesvesenle ayart; süvarilerin ve piyadelerinle (olanca gücün ve hilelerinle) onların üzerine yüklen. Malları-mülkleri ve evlatları vesilesiyle onlara günah iÅŸlet. Yine onlara yalan vaatlerde bulun.” (Ä°sra /  64) Ä°ster zengin bir iÅŸadamı, ister dar gelirli bir miskin, her kim olursanız olun, Allah rızasına uygun harcamadığınız her kuruÅŸtan güç devÅŸiren bir ortağınız vardır.EndiÅŸe üreten ÅžeytanileÅŸme, Allah’ı inkâr eden tüm insanların mallarına ortak olmaya yani haksız kazanca taliptir.

 

Ailesinin aydınlık yarınlarını garantileyecek nafakasını tehdit altında olduÄŸunu söyleyen her ÅŸeytani vesvese ürkek kentlilerin dehÅŸete düşmesine sebep olur. Böylece ailesine, hatta tüm akrabalarına yıllarca yetecek kadar parası olduÄŸu halde Penyafobi denilen fitneye yakalanarak cimrileÅŸirler. Ãœstelik bunu yaparken amaçları dünyada rahat etmektir ama her ÅŸey tersine evrilir ve kendilerini  fakir düşme korkusuna mahkûm bulurlar.

 

"Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin. Onları da sizi de Biz besliyoruz. Onları öldürmek, büyük günahtır." (İsrâ / 31) İslâm öncesi Araplar bezeri bugün de modern insanlar rızk endişesi denilen bu fobik saplantının yansıması olarak, çocukları olması onları türlü endişelere mahkum kılar. Kuran, onları böyle yapmaktan men etmiş kendilerinin ve evlâtlarının rızıklarını Gani olan Allah'ın verdiğini örnekleriyle anlatmıştır.

 

Ä°blis’in düşmanlığının göstergesi insanı şükredemez kılmaktır. Resulullah’ın (sav) ise “Müminler rızık konusunda kendilerinden aÅŸağıda olanlara takva konusunda ise kendilerinden daha yukarıda olanlara bakmalıdır” prensibini vazederek sahabeyi bu fitneden uzak kılmıştır. Penyafobik olanların gözleri daima kendilerinden daha zengin olanların üzerindedir. Günümüzde medya bir taraftan zengin ve gösteriÅŸli bir hayatı özendirirken diÄŸer taraftan iÅŸlerin kötüye gideceÄŸinden, zor günlerin bizi beklediÄŸinden bahsederek sanal korkuları tetikler. Modern insan bir yandan daha rahat yaÅŸamak için her türlü dini prensibi çiÄŸneyerek çabalarken öte yandan elindekileri kaybetme korkusuyla hayatı adeta bir histeri krizine dönüşür. Hâlbuki Ä°slam’a göre bütün rızklar Gani (zengin ve cömert) olan Allah’a aittir. Allah ise kullarına bütün nimetleri bahÅŸedendir. Hayat sahibi olan Allah’ın varlığı sürekli olduÄŸundan Rızık endiÅŸesinin sürmesinin nedeni paylaÅŸmayan Müslümanlardır.

 

Fark edilmesi istenen korkulması gerekenin asıl hususun ihtiyaç sahibi olmak deÄŸil ihtiyaç sahipleriyle paylaÅŸmaktan kaçınıp korku içinde yaÅŸamaktır. Fakirlerden ve ortamlarından kaçmak Penyafobik olmanın delillerindendir.Mesela yardım kurumları vasıtasıyla yardımlarını ulaÅŸtıranlar aslında fakirlerle aynı resim karesinde yer almaktan korkanlardır. Fobi tedavisi için bu korkunun üzerine gitmek gereklidir. Yani ihtiyaç sahibi kardeÅŸlerinizle hayatı paylaÅŸmak Penyafobiden ÅŸifa bulmak için tek çaredir.        

 

Öyleyse haydi ÅŸimdi birlikte Resulullah’ın (sav) ÅŸu duasına iÅŸtirak ederek Penyafobi adlı mahkumiyetten kurtuluÅŸa ilk adımı atalım.

 

Allah’ım, yoksulluÄŸun fitnesinden sana sığınırım” (Nesai / Sehv babı)   

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.